3а проекта

Дейности


Дейностите в проект „Европейска мрежа за образование за развитие” (Center for MDGs) са структурирани в четири основни насоки:

 

1. Повишаване на информираността и чувствителността на местни власти

2. Повишаване на информираността и чувствителността на граждани и граждански организации

3. Образование за развитие в средните училища

4. Сътрудничество с Мозамбик

 

Дейностите по проекта се реализират от Община Фолиньо (Италия) и Европейска мрежа на фондовете на местни власти за международно сътудничество, която се състои от Felcos Umbria (Фонд за местна местни инициатива инициативи за децентрализирано сътрудничество и устойчиво човешко развитие), FPMCI (Фонд за международно сътрудничество на провинция Милано за международно сътрудничество) и FAMSI (Фонд за международна солидарност на общините от Андалусия). Другите партньори по проекта са Фондация „Пайдея” от България,  REDEL (Мрежа на агенциите за местно развитие на Мозамбик) и ANAMM (Национално сдружение на общините на Мозамбик)

 

 

  1. 1.     Повишаване на информираността и чувствителността на местните власти

 

За местните власти е предвидено организирането на три типа дейности:

 

1.1   Дейности по информиране на местните власти

Предвидено е организиране на два информационни дни за местните власти във всяка територия от Европа, която е включена в проекта (четири в Италия, по два в България и Испания), по време на които ще се определи обща стратегия за действие в рамките на проекта. В тези информационни дни също така могат да участват други значими за местната общност актьори, както и граждани.

 

Темите, които подлежат на разглеждане са: „Местните власти като ключов актьор в човешкото развитие и международното сътрудничество”, „Целите на хилядолетието за развитие като част от политическия дневен ред на местните власти”, „Планиране на политики в условия на многостранно сътрудничество”.

 

1.2   Обучение за местни власти по политиките за  развитие и международно сътрудничество.

Ще се проведе обучение за местни власти, което цели да повиши капацитета им да се включат в борбата с бедността, постигането на Целите на хилядолетието за развитие и за използването на  децентрализираното сътрудничество като инструмент за осигуряване на устойчиво човешко развитие. Обучението се фокусира върху следните теми: Целите на хилядолетието за развитие, политики и стратегии за човешко развитие и борба с бедността на местно, национално, европейско и международно ниво, предизвикателства и международни споразумения, роля на местните власти, децентрализирано сътрудничество, финансови инструменти и програми за финансиране и управление на проекти. Този обучителен курс ще бъде разделен на няколко цикъла с обща продължителност 25 часа, последвани от два опреснителни семинара. Целевата група на това обучение са официални представители на местните власти и представители на администрацията от страните, които са включени в проекта.

 

1.3   Създаване на пътна карта за децентрализирано сътрудничество.

Тази пътна карта цели съгласуването на позиции между местните власти включени в проекта, което да доведе до подписване на общо споразумение наречено „ Общ дневен ред на Целите на хилядолетието за развитие на местно ниво” като ангажимент за провеждане на политики за развитие и конкретни мерки за децентрализирано сътрудничество.

Пътната карта ще бъде изработена в синхрон с многостранната рамка за сътрудничество на ООН и по специално с програмата „ART GOLD” на ПРООН и „Кампанията за хилядолетието” на ПРООН. Нейната основна цел  ще бъде да подкрепи структурирането на децентрализирано сътрудничество около многостранната рамка като израз на нов вид многостранност и да гарантира по-голяма ефективност и влияние на политиките и дейностите върху процеса на устойчиво развитие.  

Споразумението ще дефинира редица цели и конкретни задължения в борбата с бедността и постигането на ЦРХ, конкретно в Централна Африка и ще включи допълнителни инициативи за децентрализирано сътрудничество и за повишаване на информираността в рамките на годишното планиране на страните участващи в проекта, както и дейности за повишаване на чувствителността на гражданското общество. Политическият и институционален процес по изработването на Пътна карта ще бъде разделен в три национални и два международни семинара.

 

 

  1. 2.     Повишаване на чувствителността на местните актьори, гражданското общество и отделните граждани

 

Местните власти традиционно са нивото на управление най-близко до гражданите и имат ключова роля в популяризирането на темите за човешко развитие и сътрудничество и ангажирането на гражданите - провокирането на тяхното одобрение, отговорност и активно участие. Като част от проекта е предвидена кампания за повишаване на чувствителността на местните актьори, гражданското общество и отделните граждани по темите за развитие, борбата с бедността и ЦРХ. Ще бъдат организирани три типа дейности във всяка включена в проекта  страна и област:

 

2.1   Инициативи за местни актьори 

Ще бъдат проведени по три информационни дни, като един от тях ще бъде специално посветен на отношенията с медиите.

Разглежданите теми ще бъдат: 

  • Глобално състояние на човешкото развитие, ЦРХ и други световни предизвикателства;
  • Взаимната зависимост между Европа и развиващите се страни, с акцент върху обществено значими теми като: миграция, търговия, сигурност, човешки права, социални измерения на глобализацията, заетост и др.;
  • Ролята и възможностите не само на местните власти и регионите, но и на местните актьори, гражданското общество и отделните граждани да бъдат в центъра на вниманието от гледна точка на устойчивото човешко развитие и предизвикателствата на ЦРХ.

 

2.2   Форум за ЦРХ

Във всяка страна участничка, в сътрудничество с местните власти и училищата включени в проекта ще се проведе форум за ЦРХ. Този форум ще предостави възможност за популяризиране сред обществеността на най-важните световни и местни предизвикателства като борбата с бедността, устойчиво човешко развитие, ЦРХ и важността на участието на различни социални актьори.   

Форумите ще включват различни инициативи отнасящи се до ЦРХ като фотографски изложби, документални и мултимедийни продукции, културни дейности, дебати и др.

 

 

2.3   Специализирани срещи със значими актьори

В рамките на проекта ще се проведат редица срещи за повишаване на обществената чувствителност, които ще се отразят върху темите за развитието и сътрудничеството с някой местни актьори като: медии, асоциации и неправителствени организации, търговски камари, предприятия, търговски дружества и др.

  1. 3.     Образование за развитие в средните училища

 

Образованието за развитие е съществен елемент от образованието на младите хора и предстои да става все по-нужно и по-важно за да им позволи да изградят свое разбиране за нарастващите взаимозависимости в глобализирания съвременен свят и да изберат свой път между тях.. Проектът предлага устойчив модел за образование за развитие, който се основава на интегрирането на проблематиката на устойчивото развитие в редовната учебна програма във включените в проекта училища.

 

Конкретните дейности, които целят постигането на тези резултати са:

 

3.1   Подписване на “ Общо споразумение за сътрудничество”

Подписване на “Общо споразумение за сътрудничество” с училищата участници в проекта за въвеждането на учебен модул за устойчиво развитие в рамките на редовната  програмата за учебната година.

 

3.2   Подбор на училища

Избират се на най – малко 5 училища във всяка страна партньор (10 в Италия и по 5 в Испания и България.

 

3.3   Обучение на учители

В проекта е включено обучение от 25/30 часа за двама или трима учители от всяко участващо училище (общо ще бъдат обучени 40 от 60 учители).

Целта на това обучение е да предаде на учителите учебното съдържание, методиката за обучение за развитие и начина за ефективното им прилагане в училище. Обучението ще се фокусира върху основните елементи на образованието за развитие – човешки права, уважение към околната среда, глобална зависимост, ЦРХ и др. Проектът обръща специално внимание и на инструментите способни да улеснят разбирането от учениците, че от тях до голяма степен зависи бъдещото развитие на света като  балансиран и устойчив свят на равенство между хората.

 

3.4   Общи дефиниции за учебното съдържание и образователните инструменти за образование за развитие

С цел постигане на най-добър ефект от образователна гледна точка, включените учители в сътрудничество с експертите по проекта ще създадат специфичен образователен инструментариум за образование за развитие, който ще бъде използван в съответните класове. Образователният модул ще бъде разработен съобразно конкретни напътствия съгласувани от партньорите по проекта. Където е необходимо съдържанието и синхронизацията с училищния календар ще бъде адаптирано към съответния национален контекст.

 

 

3.5   Прилагане на обучителните модули в училище

Участващите учители ще бъдат подкрепени от партньорите по проекта в прилагането на дейностите за образование за развитие в избраните класове като използват разработения в рамките на проекта инструментариум. С цел да се повиши влиянието на проекта партньорите, регионалните училищни власти и училищата ще съставят план за разпространение и популяризиране на опита на образованието за устойчиво развитие в националните учебни програми.

 

  1. 4.     Сътрудничество с Мозамбик

 

Централна Африка представя един от приоритетите в борбата с бедността и постигането на ЦРХ. Поради тази причина на базата на съществуващи връзки с програмата на ПРООН „ART GOLD” някои от дейностите по проекта ще се проведат с участието на два местни партньора „Националното сдружение на общините на Мозамбик” и „Мрежа на местните агенции за развитие”. Партньорите от Мозамбик ще действат като своеобразни „агенти за повишаване на чувствителността” и ще следват процеса на създаване на партньорство между училища и местни власти в европейските държави и Мозамбик, както е предвидено в рамките на проекта.

 

Сътрудничество с Мозамбик е разделено на четири дейности:

 

4.1   Побратимяване между училища от Мозамбик и България, Италия и Испания

Партньорите по проекта ще насърчат побратимяването между 20-те училища от европейските държави и 10-те от Мозамбик. Целта е да се осъществи културен и информационен обмен между училищата.

 

4.2   Организиране на мултимедиен конкурс за ЦРХ

Във финалната фаза на проекта ще се проведе мултимедиен конкурс за учениците от европейските държави и Мозамбик, в който те ще представят видеоклипове посветени на ЦРХ. Учениците ще представя